Mülakatta yetkili kişi üzerinde müthiş bir etki bırakmak ve bu aşamayı başarıyla geçmek istiyorsanız, iş görüşmesine gitmeden önce iyice hazırlanmalısınız.
Şirketin adayda arayabileceği özellikleri analiz edin. Görüşmeyi kendi kendinize prova edin. Şirket hakkında genel bir bilgi edinin. Kritik bilgi, beceri, mesleki ve kişisel yeteneklerinizi not edin. Özgeçmişinizi kusursuz bir şekilde hazırlayın ve yanınızda götürün.
Beceriler, sertifikalar, deneyimler, mesleki yeterlilik ve yetenekler, yabancı dil ve bilgisayar bilgileriniz ile sağlam referanslarınız mutlaka belirtilmeli. Önceki katıldığınız mülakatları da göz önünde bulundurarak, ortama uyum sağlamaya, heyecanlanmamaya çalışın. Onların taktiksel ard arda gelen sorularına düşünmeden, beklemeden en yerinde yanıtları vermek için pratik egzersizler yapabilirsiniz.
Gelebilecek soruları internetten, kitaplardan, dergilerden, deneyimli arkadaşlarınızdan veya aklınızdan öğrenip düşünün ve hazır cevap olmak için bu konuya çalışın. Şirket kültürünün size uyup uymadığını iyice gözden geçirip, size en çok uyan firma ve şirketlere başvurun. Deneyimli bir akraba veya arkadaşınızla işveren ve aday diyalogu kurarak pratik yapın.
Görüşme günü son dakikaya bırakılan kıyafet işi sizi strese sokacaktır ve görüşmede bu stres her halinize yansıyabilir. En uygun kıyafetinizi bir gün önceden hazır edin. İşin türü ne olursa olsun ilk izlenim çok önemlidir. Temiz ve düzenli bir imaj vermeniz gerekir.
Bir mağaza veya restoran da olsa, bir holding ya da bir kitapçı farketmiyor, iş görüşmesinin çapı küçük de olsa, binlerce kişinin başvurduğu büyük bir mülakat da olsa, görünüm, hal hareketler ve iletişim çok mühimdir. Görüşmede sakız çiğnenmeli, cep telefonunu çalmamalı, ikram edilmeden bir şey istememelisiniz.
İş görüşmesinde vücut dili ve göz teması kurmak da kilit noktalardandır. Görüşmenin başında ve sonunda el sıkışmak da sizi güçlü kılacaktır. Ses tonunuzu da titretmeden güvenilir, kendinden emin ve etkileyici bir tonda ayarlamaya çalışın. Yine bunlar görüşmeye gidilmeden önce çalışılacak egzersizlerdir.
Sandalyede eğik oturmayın, arkanıza iyice yaslanıp dik oturun. Ellerinizi ve kollarınızı önünüzde birleştirmeyin, doğal hareket edin.
Adresi bir gün önceden araştırın ki, randevuya geç kalmayın. Mülakata 5-10 dakika erken gitmekte fayda vardır. ‘Burayı nasıl buldunuz?’ sorusuna rahatça cevap verin. Sorulara yanıt vermeden önce, sorunun bitmesini bekleyin, karşı tarafa saygılı olun.
Görüşmenin size yöneltilen bölümünde, varsa güzel sorularınızı sormaktan çekinmeyin. İlgili ve atak olmak da artı puan kazandıracaktır. Tüm bu adımları mülakat öncesi pratik edin, başarılı bir mülakat geçirin.