İş Görüşmelerine Gitmeniz İçin 6 Sebep

is-gorusmesi-sorulari

Bir işe başvurdunuz ve sizi görüşmeye çağırdılar.

Fakat siz aslında bu işin tam size göre olmadığını düşünüyorsunuz. Sizi bunu düşünmeye iten temel sebepler, belki işin tam olarak sizin istediğiniz gibi olmaması ya da maaşının düşük olduğunu düşünmeniz olabilir. Ya da şirket kültürünün size pek yakın olmadığını düşünüyorsunuz. Görüşmeye gitmek istememenizin sebebi ne olursa olsun bir iş görüşmesi teklifini reddetmeden önce iki kez düşünmelisiniz.

İşte sebepleri :

İş görüşmesi tecrübenizi arttırmak

Googleda “iş görüşmesi tüyoları” kelimelerinin kaç kere arandığını biliyor musunuz?

9.300.000 kere.

Sizce neden bu konuda bu kadar çok arama yapılıyor. Çünkü iş görüşmeleri kolay değildir. Mülakatların hepsi stresli ve her biri birbirinden farklıdır. İş görüşmesi ile ilgili okuyacağınız yazılar ve bunlardan alacağınız tavsiyelerin sayısı ne olursa olsun, hiç biri gerçek bir mülakat tecrübesinin yerini tutmayacaktır. Bu yüzden uygun kıyafetlerinizi giyin ve bu görüşme şansını kaçırmayın.

Sektördeki diğer insanların neler yaptığını öğrenin 

İş görüşmeleri çalıştığınız sektörde neler olduğunu öğrenmek için de çok büyük fırsattır. Bir yandan genel iş görüşmesi sorularına cevap verme konusunda pratik yaparken, diğer yandan başvurduğunuz pozisyonun gereksinimlerini öğrenme, departman stratejileri ve şirket hedefleri gibi konularda bilgi edinmenizi sağlar. Gittiğiniz iş görüşmelerinden bilgileri toplayın ve bunu  bir başka iş görüşmesinde avantaj olarak kullanın. 

İş bağlantılarınızı genişletin

İş görüşmesine gittiğinizde görüşme yaptığınız kişi ile ileride bir gün çalışma imkanı bulabilirsiniz. Görüşme sonrasında mutlaka bu kişiyle profesyonel anlamda bir bağlantı kurmaya çalışın. Görüşme sonrasında görüşme yaptığınız kişiyi Linkedin’den eklemek bir yöntem olabilir. Bu kişi daha sonra size uygun başka işler olduğunda kendi bağlantılarına sizi önerebilir ya da size başka bir iş bulmanız konusunda yardımcı olabilir.

Orada neler olduğunu öğrenin

Her organizasyon tek ve kendine özgüdür. Bir şirketin çalışma ortamını ziyaret ederek ve çalışanlarla konuşarak, başvurduğunuz işte ve o şirkette çalışmanın nasıl bir şey olduğu hakkında bilgi alabilirsiniz. Edindiğiniz bilgiler doğrultusunda nelerden hoşlanıp hoşlanmadığınızı da göz önünde bulundurarak, bu işte çalışıp çalışmak istemediğinize karar verebilirsiniz ya da yeni bir iş arayışına girersiniz.

Pazarlık etme gücü kazanın

İş görüşmesine gittiğiniz sürece mevcut pozisyonunuz ya da bir üst pozisyon için piyasada ne kadar ücret ödendiğini öğrenme ya da tahmin etme imkanınız olacaktır.  Mevcut çalıştığınız işte zam dönemlerinde piyasa ortalamasını yakalamak için size ne kadar zam yapılması gerektiğini biliyor olacaksınız ve bu size pazarlık etme imkanı verecektir.

Gitmezseniz hiçbir zaman ne olacağını bilemezsiniz

Bir şirket ya da bir işe bakış açınızı değiştirecek milyonlarca farklı şey olabilir. Başvurduğunuz iş düşündüğünüz gibi belki düşük ücrete sahiptir fakat kariyer olanakları çok iyidir. Ya da görüşme yaptığınız şirket hakkında şimdiye kadar okuduğunuz ya da duyduğunuz şeyler, gerçekte şirket kültürünü yansıtmıyordur ve görüşmeye gitmeden önce düşündüğünüzün aksine, sizin karakterinize çok uygundur. Görüşme yaptıktan sonra da işin yine de size uygun olmadığını düşünüyorsanız görüşme sonrası özgeçmişiniz şirket tarafından depolanacağı için belki ileride sizin için daha uygun bir pozisyon açılacaktır ve sizi yeniden görüşmeye çağıracaklardır.

Sonuç olarak eğer görüşmeye gitmezseniz hiç bir zaman bunları bilemeyeceksiniz.

Bütün iş görüşmelerinde bir profesyonel gibi davranmanız gerektiğinden, olduğunuzdan farklı görünmeye çalışmamalı ve  her iş görüşmesini ciddiye almalısınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *