İşveren Markası Konferansı İzlenimleri

İşveren Markası Konferansı Yaklaşık 200 kişilik bir katılımla 15 Kasım 2013 günü Çırağan’da gerçekleştirildi. Garanti Bankası, British Amerikan Tobacco, Ferrero, Ernst&Young, Facebook ve CA Teknoloji şirketlerinin stratejistleri işveren markası alanındaki çalışmalarını ve genç yetenekleri şirketlerine katmak ve şirketlerinde tutmak için yaptıklarını anlattılar.

isveren-markasiDinamo Eğitim şirketinin yönetici ortağı Evrim Kuran’ın konuşması ile başlayan etkinliğin sloganı “Markayı insan yaratır – People maket he brand” idi. Evrim Kuran konuşmasında kızışan yetenek savaşlarına değinirken, marka ve insanın ayrılmaz bir bütün olduğunu ve mülakat yapıp olumsuz bulduğumuz adayların bile birer marka temsilcisi olduğunu belirtti. Markanın bir vaadi olması ve bu vaadin, çalışanların görüşleri ile de uyumlu bir duruş sergilemesi gerektiğini belirten Kuran, daha sonra sözü konferansın sponsorlarından Universum’un Global Direktörü Claduia Tattanelli’ye bıraktı.
 
 
image_2Claduia Tattanelli’nin sunumu Glocal İşveren Markası başlığındaydı ve küresel değerlerin yerelleştirilmesi konusunda bilgiler verdi.  İşveren markasının artık günümüzün İnsan Kaynakları ekiplerinin en önemli konularından bir tanesi olduğunu belirten Tattanelli, bu alandaki çalışmalara öncelikle şirketlerin şu anki durum analizleri ile başlanması gerektiğini, hedef gruplarla çalışmalar yapıldıktan sonra hedefleri belirleyerek yola çıkılmasının sağlıklı olacağını vurguladı.

Tattanelli sunumunda birçok anket sonucuna da yer vererek, Y kuşağının sürekli bir değişim içinde olduğunu ve bunu yönetmek için de işveren markası stratejistlerinin oldukça yoğun çalışmalarda bulunduğunu belirtti.

image_3

Garanti Bankası İnsan Kaynakları Koordinatörü Osman Tüzün, Garanti Bankası’nın 20.000’in üzerinde bir çalışan sayısına ulaştığını ve çalışanların %67’sinin Y Kuşağı olduğunu belirtti. 2005 yılında Garanti Bankası MT Programı için bekledikleri kalitede adaylara ulaşamadıklarını gördüklerinde işveren markası alanında ilk tohumları attıklarını belirten Osman Tüzün, “Garanti ve Ben” markası altında iç müşterilerine yani çalışanlarına yönelik yaptıkları çalışmaların yanı sıra üniversite öğrencilerine için yaptıkları “Talent Camp” programından da örnekler verdi.

image_5

Ferrero Global İşveren Marka Yöneticisi Kathryn Callow, işveren markasının hali hazırda farkında olunmasa bile her şirkette olduğunu ve sıfırdan yaratılmasının mümkün olmadığını konusunun altını çizdi. Kinder, Nutella, TicTac, Ferrero Rocher gibi ürünleri çok bilinen ancak üretici olarak Ferrero’nun bilinmemesi ve arka planda kalması nedeni ile, genç yeteneklerin çalışmak için tercih etmediği Ferrero’da Callow’un yaptığı çalışmalar oldukça ilginçti.

image_8-1 (1)

British Amerikan Tobacco’nun Global olarak genç yeteneklere ulaşmasından sorumlu olan Aly Sparks, sigara ve tütün ürünlerinin yasaklı olması nedeni ile reklamsız bir pazarda işveren markasının nasıl olduğu konusuna değindi. Aly Sparks, yetenekli gençleri işe almak ve işte tutmak için, markaların gençlerin iş tercih ederken izleyeceği yollarda mutlaka bulunarak iyi bir web sitesine ve iyi bir sosyal medya yönetimine de sahip olması gerekliliğini savundu.

image_7-1

Konferansın belki de en ilgi ile izlenen bölümü Facebook İşe Alım Direktörü Adam Ward’ın bölümüydü. Facebook’un değerlerini ve global platformda önemli buldukları 25 üniversite ile çok sıkı çalışmalar yaptığını belirten Adam Ward, Facebook’ta işe giren kişilere bir önceki şirketlerinin temel değerlerini ve misyonunu sorduğunda hiç kimsenin buna cevap veremediğini de sözlerine ekledi. Ward tüm çalışanları elinde megafon ile markalarından ve şirketlerinden bahseden kişiler olduğu örneğini vererek, temel değerlerin ve şirket misyonunun tüm çalışanlara anlatılması gerektiğini savundu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *